Instagram

"Teinityttöjen ystävyydessä on syvimmillään jotain todella raakaa, jonka ydin ansaitsee tulla kerrotuksi" – Pimeä valo -näytelmän kantaesitys ensi-illassa lauantaina

Rauman ylioppilasteatteri Qmen Pimeä valo on kuvaus manipuloivasta ystävyydestä kahden teinitytön välillä. Lavalla nähdään Milena Pietilä (vas.) ja Janika Peltola.

Pimeässä valossa ollaan kaukana Rauman ylioppilasteatterin viime vuosien speksien hulvattomasta, lähes farssimaisesta maailmasta.

Psykologiseksi trilleriksi kasvavan näytelmän Marina (Janika Peltola) ja Veera (Milena Pietilä) ovat teinityttöjä, joiden ystävyyttä värittää väkivalta, vallankäyttö ja manipulointi.

Helsinkiläisen opiskelijan Tiina Heinosen tuore teksti saa lauantaina kantaesityksensä opiskelijateatterissa Raumalla. Käsikirjoittaja kertoo halunneensa käsitellä aihetta pitkään.

– Teinityttöjen ystävyydessä on syvimmillään jotain todella raakaa, jonka ydin ansaitsee tulla kerrotuksi.

Marina tahtoisi Veeran paikalle ja on valmis käyttämään tavoitteidensa saavuttamiseksi äärimmäisiä keinoja. Näytelmän kolmas keskeinen henkilö on Veeran äiti Ilona (Sini-Pilvi Hautamäki).

Marinan roolia esittävä Peltola kuvailee epävakaata roolihahmoaan monimutkaiseksi persoonaksi, joka käy omaa sisäistä taisteluaan. Pietilän esittämä koulukiusattu Veera on oiva uhri manipuloinnille, sillä hän on kiltti – ja hyvin yksinäinen. Äiti puolestaan on poissaoleva aikuinen, joka on saanut lapsen nuorena.

Näistä aineksista syntyy synkkää draamaa, jota ei suositella alle 15-vuotiaille.

Ohjaaja ja tuottaja Tiia Rantanen löysi Pimeän valon Twitteristä, jossa käsikirjoittaja etsi sille esittäjää. Heinonen on Rantasen etäinen tuttu, ja hän huomasi näytelmässä tilaisuuden tukea aloittelevaa käsikirjoittajaa.

Qme tekee perinteistä teatteria nyt useamman vuoden tauon jälkeen. Viimeiset viisi vuotta se on keskittynyt interaktiivisen opiskelijateatterin tekemiseen.

– Halusimme kokeilla, pystymmekö tekemään samaan aikaan myös muuta teatteria. Se on aina haaste, sillä speksi vie paljon resursseja, näytelmän ohjaaja Tiia Rantanen sanoo.

Raumalainen opiskelijateatteri täyttää ensi vuonna 20 vuotta, ja uusi näytelmä on Rantasen mukaan eräänlainen startti juhlavuodelle.

Pimeän valon ensi-ilta kellariteatterissa 24.11. kello 18.