Instagram

TESTI: Erotatko Rauman giälen Turun murteesta? Luulisi, että paikallisena kyllä, vaikka monilla suomalaisilla ne menevätkin sekaisin

Asiantuntijan mukaan suomen kielen murteiden räikeimmät piirteet ovat tasoittuneet, mutta murteet erottuvat yhä toisistaan ja voivat hyvin. Arkistokuva.

Verkkomatkatoimisto Expedian toteuttamasta murretestista selviää, että suomalaiset tunnistavat hyvin  ”etelän”, ”pohjoisen”, ”itäsuomalaisen” ja ”länsisuomalaisen” murteen, mutta tarkemmat paikannukset tuottavat monelle vaikeuksia. Testin on tehnyt jo noin 10 000 suomalaista.

Sen mukaan esimerkiksi Turun ja Rauman murteet sekoitetaan usein toisiinsa. Tampereen murre sekoitetaan usein Hämeen murteeseen.

Kokeile testiä itse alta!

 

Kotimaan murrekartta, Expedia.fi

Suomalaiset tunnistavat murteita pääpiirteittäin hyvin mutta liittävät niihin myös monenlaisia stereotypioita, sanoo suomen kielen apulaisprofessori Johanna Vaattovaara Tampereen yliopistosta.

Mielikuvat murteista ja niiden puhujista kietoutuvat toisiinsa. Ne myös näyttävät siirtyvän sukupolvesta toiseen, ja niitä uusinnetaan jatkuvasti tavoilla, joilla eri alueista puhutaan.

Parhaiten suomalaiset tunnistavat testissä Stadin slangin eli pääkaupunkiseudun puhekielen. Vaattovaaran mukaan se on paitsi tunnettu puhetapa myös laajalti vihattu.

Rauman murteen tunnisti 63 prosenttia testin tehneistä.

Loput tulokset alta! Kuinka monta murrealuetta sinä tunnistit?

Lähde: Expedia Finland