Instagram

Tiedätkö kenen katua tallaat? - tänään vietetään Hj. Nortamon syntymäpäivää

Nortamonkatu avattiin Raumalla juhlallisin menoin vuonna 1982. Kuva: Esa Urhonen

Nortamonkatu on yksi Rauman keskeisimpiä katuja ja se kulkee keskustassa hyvän matkaa kanaalin rinnalla. Kaupungista löytyy myös Hj. Nortamon koulu, Nortamo-Seor sekä Hjalmar Nortamon muotokuvapatsas.

Tänään keskiviikkona liput nostetaan salkoon Hj. Nortamon syntymäpäiväksi. Mikä hän oikein oli miehiään?

Ainakin lääkäri, professori ja tunnettu kirjailija.

Entinen kaupunginlääkäri syntyi 13.6. vuonna 1860 ja viettäisi tänään jo 158-vuotispäiväänsä.

Kun Nortamo täytti 70 vuotta, hänet nimitettiin kaupungin ensimmäiseksi kunniaporvariksi. Nortamolle pystytettiin patsas Ruikantorille ja niin ikään Nortamo-Seor perustettiin merkkipäivän kunniaksi. Seoran verkkosivuilla kerrotaan: "Nortamo jaaritukse ovas suamlaise murrekirjallisude alk ja toistaseks sem baras saavutus. Sanota, ett hän sai kaunist soima semse instrumentin, go ei ollu viäl viritettykkä."

Hj. Nortamo kirjoitti muun muassa teokset Uussi raumlaissi jaarituksi (1912) ja Meripurakoj ja maamyyri (1925).

Oletko huomannut, että nimikirjaimet h ja j kirjoitetaan vain yhdellä pisteellä? Tämä on lyhennys kirjailijan kutsumanimestä eli toisesta nimestä Hjalmar. Ensimmäiseltä nimeltään Nortamo on Frans.

Seuraava tieto voi olla varsin päräyttävä. Hjalmar kuuluisi virallisesti lausua ilman alun h-kirjainta, eli Jalmar. Näin ollen myös Hj. Nortamo pitäisi lausua ilman j-kirjainta!

Kolmas tärppi merkkihenkilön nimestä: sukunimi oli alunperin Nordling. Kirjailijana hän esiintyi kuitenkin Nortamona. Mutta hyvin olisi voinut historian tuoksinassa käydä niinkin, että Nortamonkadun sijasta Raumalla käyskenneltäisiinkin Nordlinginkadulla.