Instagram

Tipaton tammikuu on käynnissä - millaisia alkoholittomia juomia Rauman pubeissa ja baareissa on tarjolla?

Katariina Kuusisto valmisti vadelmadrinkin ilman prosentteja. Kuvat: Maija Männistö

Tipaton tammikuu sai alkunsa tiettävästi vuonna 1942, jolloin sen nimissä haluttiin tukea sotilaiden raittiutta. Yhä edelleen se on monille tapa aloittaa uusi vuosi joulun juhlakauden jälkeen.

Mutta millaiset lähtökohdat seuraelämästä kiinnostuneella raumalaisella on viettää tipatonta ulkona käymisestä luopumatta? Kävimme tutkimassa Setsi's barin, Amarillon ja Old Copper'sin alkoholittomien juomien valikoimaa.

Katariina Kuusisto pyöräyttää Setsi's barissa tarjolle alkoholittoman vadelmadrinkin.

- Alkoholittomia juomia menee meillä tasaiseen tahtiin. Tipattoman tammikuun aikaan kysyntä vielä hieman kasvaa, tarjoilija-baarimikko kertoo.

Tiskin takana työskentelevälle alkoholiton drinkkipyyntö tuo aina pienen lisähaasteen.

- Likööreistä tulee yleensä iso osa drinkkien makua, joten alkoholitonta drinkkiä pitää työstää vähän enemmän, jotta se ei häviä maussa holilliselle versiolle, Kuusisto kuvailee.

Asiakaskunta on nykyään vaativaa ja oletuksena on, että laadukkaita alkoholittomia vaihtoehtoja on tarjolla.

- Alkoholiton mojito on monen suosikki, mutta esimerkiksi lehtikuohua - alkoholitonta skumppaa kysytään myös. Näiden lisäksi meiltä löytyy myös oluita ja siidereitä.

Amarillossa alkoholittoman juoman pyytäjälle valmistettiin mojito.

Samaa viestiä kertoo myös Rauman Amarillon ravintolapäällikkö Sami Pihlajaniemi: alkoholittomien tuotteiden kysyntä on nousussa.

- Etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Vanhemmat ravintolassa kävijät ovat juurtuneempia siihen ajatukseen, että ulkona käyminen tarkoittaa myös alkoholiannosta, Pihlajaniemi puntaroi.

- Kaikki eivät vielä osaa vaatia ravintolalta laajempaa alkoholittomien juomien tarjontaa, mutta nuoret aikuiset osaavat jo tilatessa tiedustella tiettyjä alkoholittomia juomia nimeltä.

Tipaton tammikuu näkyy jonkin verran myyntilastoissa: osa ihmisistä jää kokonaan kotiin ja paikalle saapuneet kysyvät normaalia enemmän alkoholittomia tuotteita.

Amarillon valikoimista löytyy alkoholittomina niin drinkkejä kuin oluita, siidereitä ja kuohuvaakin.

- Oma suosikkini alkoholittomista juomista on margarita, Pihlajaniemi kertoo.

Tanja Remes toi Old Copper'sissa tarjolle alkoholittoman siiderin.

- En suosittele alkoholittoman siiderin kanssa jäitä, sillä kylmä laimentaa jo valmiiksi hieman miedompaa makua ja me haluamme nimenomaan tarjota asiakkaille makuelämyksiä, Old Copper'sin ravintolapäällikkö Tanja Remes neuvoo.

Pubin valikoimista löytyy muutamia alkoholittomia oluita ja siidereitä.

- Valikoimaa pyritään kasvattamaan koko ajan. Olemme saaneet asiakkailta vinkkejä tuotteista, joita he toivovat saataville, Remes kertoo.

Valikoimaa kasvatetaan, sillä alkoholittomien tuotteiden kysyntä on kasvussa.

- Porukasta löytyy aina kuski tai joku, joka ei pidä alkoholista. Tällöin halutaan juoda muutakin kuin cokista. Toistaiseksi asiakkaat ovat olleet positiivisesti yllättyneitä alkoholittomasta valikoimastamme, Remes sanoo.

FAKTA

  • Vuonna 2017 alkoholia käyttävistä noin 16 prosenttia vietti tipatonta tammikuuta.
  • Naiset viettävät tipatonta hieman ahkerammin kuin miehet. Ero ei kuitenkaan ole suuri.
  • Viime vuonna yksi sadasta lopetti tipattoman kesken ja peräti 58 prosenttia jatkoi tipatonta helmikuun puolelle.
  • Terveys on yleisin syy viettää tipatonta, mutta myös rahan säästäminen, uudenvuodenlupaus ja perinne ovat syitä tipattoman aloittamiselle.
  • Lähde: tipaton.fi-materiaalit