Instagram

KOLUMNI: Turistilasit päähän, mukavuusalue romukoppaan

Omassa kotikaupungissa on aika hauskaa olla turistina. Kylmäpihlaja tarjosi parastaan lämpimänä päivänä auringonpaisteessa.

"Kun poistuu omalta mukavuusalueeltaan, tajuaa, että juuri ne asiat ovat elämässä parhaita", sanoi saksalainen ystäväni autenttisen suomalaisen saunakokemuksen jälkeen, johon vein hänet puoliksi pakottamalla.

"Kiitos, että olit niin sinnikäs", hän vielä lisäsi.

Vasta silloin, kun saa vieraita muualta, alkaa tarkastella omaa elinympäristöään turistin silmin. Mitä kaikkea on tarjolla? Mihin kannattaisi mennä?

Turistikakkuloiden tarkoituksenmukainen asentaminen on oikeastaan erinomaisen mukavaa puuhaa, koska niiden kautta oppii itsekin todella paljon lisää omasta asuinpaikastaan.

Paikallisena turistioppaana tosin havahtuu usein myös siihen faktaan, että oma tietopankki on harmillisen puuttellinen. Harvemmin sitä osaa arkea läpi juostessaan pysähtyä ihmettelemään jokaista patsasta ja tarinaa sen takana.

Kun ystäväni kysyi, mikä on Raumanjoen varrella sijaitsevan alasimen virka, en osannut antaa vastausta ja tunsin itseni vähän tyhmäksi.

No, pitää muistaa olla itselleen armollinen, sillä enhän ole ollut raumalainen kuin vasta muutaman hassun kuukauden.

"Kun ystäväni kysyi, mikä on Raumanjoen varrella sijaitsevan alasimen virka, en osannut antaa vastausta ja tunsin itseni vähän tyhmäksi."

Viiteen Raumalla asuttuun kuunkiertoon on mahtunut paljon touhottamista ja mahtavia uusia tuttavuuksia. Mutta jos vertaan ajanjaksoa pallomme vastakkaisella puoliskolla vietettyyn puoleen vuoteen, tuli siellä kokemuksia kartutettua aika tavalla reippaammalla vauhdilla. Ja töitä tehtiin Brisbanessakin, joskin pikkuisen vähemmän kuin täällä.

Australiassa nautin täysin rinnoin maan henkeäsalpaavasta luonnosta. Hehkutin useaan otteeseen, kuinka aussien on oltava maailman onnellisinta kansaa saadessaan asua ainaisessa auringossa.

Mutta arjen harmaus tuntuu osaavan ylle levittäytymisen taidon ihan jokaisessa maankolkassa.

"Ai, olet ehtinyt käydä jo noin monessa paikassa! Itse en ole käynyt kuin Melbournessa ja Sydneyssä", ikäiseni nuori nainen totesi. Australialaiset varaavat lomamatkansa Balilta, vaikka aivan nurkan takaa avautuu paratiisi.

Miksi se onkin niin, että lähellä olevia asioita tuntuu olevan vaikeampi arvostaa ja tilaisuuksiin tarttua? Turistiaivot saisivat kytkeytyä omasta puolestani päälle vaikka joka ikinen päivä!

"Miksen siis lähtisi aivan järjettömälle ja spontaanille roadtripille myös Suomessa?"

Australian itärannikolta punaiseen keskustaan tekemämme hullu automatka oli Euroopan mittakaavalla suhteutettuna viikon reissu Suomesta keskelle Kreikkaa ja takaisin – milloin se muka ikinä kuulostaisi hyvältä ajatukselta?

Mutta se oli, kerrassaan huikea reissu – ehkä yksi ikimuistoisimmista kokonaiskokemuksista tähän asti. Eikä 13 tunnin päivittäinen autossa istuminen edes ottanut koville.

Miksen siis lähtisi aivan järjettömälle ja spontaanille roadtripille myös Suomessa? Tai heräisi kukonlaulun aikaan katsomaan auringonnousua?

Ehkä pitäisi. Mukavuusalueen tuomasta turvasta kannattaisi osata hellittää myös kotomaan kamaralla. Sillä lähellä on tarjolla aikamoisen kivoja juttuja, kun vain osaa laittaa turistikakkulat nenälle arkenakin.

Tsemppiä tulevaan syksyyn!