Instagram

U:gin Natural high healing -festari on rakkauden asialla - mitä se oikein tarkoittaa?

Festivaali on tutkimusmatka itseen, mutta väistämättä siellä tulevat tutuiksi myös kanssafestaroijat! Kuvat: naturalhighfestival.fi

Uudessakaupungissa Narvilinnassa järjestetään tulevana viikonloppuna 6.-9.7. Natural high healing -festivaali, joka ei noudattele aivan perinteisen kesäfestarin kaavaa. Päihteettömyys ja hyvän mielen flow ovat näillä festareilla avainasemassa. Kamu selvitti, millaiseta tapahtumasta oikein on kyse.

Vastaukset kysymyksiin antoi tapahtuman taiteellinen johtaja ja naurujoogaopettaja Henna Länsipää.

Natural high healing festivaali kuvailee itseään luovuuden, vapauden ja sydämen festivaaliksi. Mikä oikein on homman nimi?

Kyseessä on uudentyyppinen, täysin päihteetön ja lihaton tapahtuma, joka ei ota kantaa uskontoon tai politiikkaan. Festivaaleilla pääsee tutustumaan itseensä pintaa syvemmälle ja kohtaamaan myös muita ihmisiä hyväksynnän ilmapiirissä.

Päivittäin järjestetään erilaisia työpajoja joogasta ja meditaatiosta lähtien. Luvassa on myös musiikkia ja tanssia. Joogareiveissä esimerkiksi nimensä mukaisesti joogataan ja reivataan. Näillä festareilla pääsee myös hiljentymään. Navetan ylisillä on esimerkiksi mahdollisuus makoilla ja kuunnella hiljakseen soivia kongeja. Tapahtumassa pääsee kokemaan myös full moon partyn ja metsän silent zonen muutamia mainitakseni. Lisää ohjelmasta täällä.

Miten festivaali on saanut alkunsa?

Olin Intiassa vuonna 2012 ja siellä sain idean pienestä tapahtumasta, johon kuuluisi meditaatiota ja tanssia päihteettömässä ympäristössä - omalla keholla ja mielellä pääsee hyvään flowhun. Yhdessä intialaisessa työpajassa tehtiin aarrekarttaa, johon liimasin sanat natural high. Seuraavaksi silmiini osui lehdestä sana festival, jonka liimasin mukaan kartalle. Neljän ja puolen kuukauden kuluttua tästä Sysmässä järjestettiin ensimmäinen festivaali.

Kiinnostus tapahtumaa kohtaan kasvoi ja jouduimme vuosittain vaihtamaan paikkaa, kunnes vuonna 2015 päädyimme Uuteenkaupunkiin ja Narvilinnaan, jonne näillä näkymin olemme tulleet jäädäkseen.

Olemme tehneet tapahtumaa mielettömällä uskolla, että hyvä tästä tulee! Pikkuhiljaa opimme lisää ja tapahtumasta tulee koko ajan myös ammattimaisempi.

Onko kyseessä hippifestari?

Ei missään nimessä! Hippisana rajaa vähän liikaa. Siinä on tietty negatiivinen sävy, jolla voidaan väheksyä yhtä ihmisryhmää. Unohdetaan siis se. Kaikki me olemme ihmisiä ja mielestäni nimenomaan ihmisyys on kaikista tärkeintä. Onko päällä haaremi- vai nahkahousut tai sitten joogapantsit, sillä ei ole mitään väliä.

Nämä ovat hyvisten festarit!

Festivaali järjestetään nyt jo viidettä kertaa. Miksi kuulen siitä vasta nyt ekan kerran?

Olemme tietoisesti pitäneet matalaa profiilia. Viestiä on viety suusta suuhun. Haluamme, että ihmiset kuulevat tapahtumasta, kun heidän on aika kuulla siitä. Emme ole pitäneet mitään kiirettä, sillä tapahtuma kasvaa koko ajan joka tapauksessa.

Voiko festareille tulla, vaikka ei osaa meditoida, joogataidot ovat jähmeät ja syö lihaa?

Tapahtumassamme on joka vuosi paljon ensikertalaisia. Meille on matala kynnys tulla kokeilemaan erilaisia lajeja ja harjoitteita. Me olemme armeliaita ja tärkeää on olla amrelias myös itselleen.

Festivaaleilla ei tosiaan tarjoilla liharuokia, mutta ei alueelta ole pitkä matka kaupunkiin kaupoille jos se asia on ylitsepääsemättömän vaikea. 

Jos on ensikertalainen, mitä erityisesti suosittelet festivaaliohjelmasta?

Ehdottomasti avajais- ja lopetusseremoniat! Niissä on todella paljon ihmisiä ja voimakas tunnelma.

Maailmalta tulee myös paljon artisteja esiintymään, joten musiikin kautta on helppo päästä festivaalin tunnelmaan. Ohjelmassa on myös esimerkiksi hyvinvointivalmennusta ja ihania joogaopettajia.

Jos monella on perinteisemmän kesäfestarin jälkeen kolotusta otsalohkossa ja vähän ryytynyt olo, millainen fiilis teidän festarinne jälkeen on?

Yleensä voimaantunut ja onnellinen. Voi olla väsynyt, mutta samalla silti onnellinen. Liikaa ei ohjelmaa kannata itselleen runsaasta tarjonnasta haalia!

Monesti tulevaisuus näyttää tapahtuman jälkeen astetta kirkkaammalta ja toivo on palanut elämään, kun on päässyt toteuttamaan ja haastamaan itseään. Se on nostava tunne. Ja toki täällä saa myös uusia ystäviä!