Instagram

Uskallatko selvittää, paljonko käytät puhelinta päivässä? - näin se käy

On ihan tavallinen arkiaamu. Herään, syön, käyn jumpassa, syön vähän lisää ja hääräilen kotona ennen töihin lähtöä.

Ennen lähtöä kurkkaan lataamaani screen time trackeriin. Sovellus ilmoittaa: melkein kaksi tuntia kännykkäaikaa puoleen päivään mennessä!

Auts. Lukema tuntuu hurjalta.

Alan miettiä aamuani tarkemmin. Herättyäni selasin somet läpi, jumppareissulle virittelin luurista musiikit soimaan, viestittelin työasioista kollegoideni kanssa ja ennen lounasta ryhdyin vielä kierrätyspuuhiin, kun kuvasin vaatteita Facebookin kirppisrinkiin, julkaisin tuotekuvaukset ja viestittelin ostajien kanssa. Kännykkäaikaa kertyi kaiken lomassa kuin huomaamatta.

Screen time tracker on ilmainen appi, joka kännykän parissa käytettyjen minuuttien lisäksi laskee myös sen, montako kertaa luuriin vuorokauden aikana tarttuu.

"Luuriin tartuin päivän aikana yhteensä 82 kertaa."

Torstainen lukemani kapusi lopulta neljään tuntiin ja viiteen minuuttiin. Luuriin tartuin päivän aikana yhteensä 82 kertaa. Keskimäärin se siis tekee kolme minuutti per selailukerta. Päivän pisin yhtäjaksoinen selailuni kesti 20 minuuttia. Sen aikana kuvasin ja julkaisin vaatteitta facekirpparilla ja sovin niiden noutamisesta ostajien kanssa.

Illalla lukemaa puolestaan nostatti tv-tuokio, jonka lomassa luin Idols- ja Napakymppi-twiittejä sekä snäppäilin ohjelmista kavereideni kanssa.

Tätähän nykyajan kännykän käyttäminen yleensä on. Puhelimella tv:n katselukin muuttuu sosiaaliseksi kokemukseksi, useamman kaverin ryhmässä Whatsappissa tai Snapchatissa vierähtää helposti tovi jos toinenkin ja päivään mahtuu myös lukuisia alle parin minuutin ruutukurkkauksia

Entä huolestuinko lukemasta?

Neljä tuntia on kieltämättä enemmän kuin olisin ennalta osannut arvioida. Toisaalta taas kännykkä on niin vahvasti sekä töissä että vapaa-ajallani käyttämä väline, että tunnit paukkuvat väkisinkin.

Jätän apin raksuttamaan lukemia ainakin vielä viikoksi - haluan saada lisää dataa siitä, miten paljon luuri kädessäni viihtyy.

Uskallatko itse tehdä saman?