Instagram

Valasrannan kesäkausi alkoi jo - näin et möhli tanssilavojen etiketissä

Kuumimpina kesäiltoina myös Valasrannan ulkoterassin tanssipaikat ovat haluttuja. Kuva: Kuvauspalvelu Salopino

Lähestyvä kesä avaa tottakai myös lavatanssikauden. Viime viikonloppuna Lapin Salamakalliolla danssattiin Finlandersin tahdissa ja kesäkausi korkattiin myös Yläneen Valasrannalla.

Kokemattomalla kävijällä pyörii mielessä yleensä monia lavatansseihin liittyviä kysymyksiä. Kamu päätti tarttua näihin, jotta pikkukenkien ja kellohelmojen ulkoiluttaminen ei jää kesällä epätietoisuudesta kiinni.

Miten on Valasrannan ohjelmavastaava Laura Toivonen, pitääkö osata tanssia ennen kuin lavatansseihin voi lähteä?

- Lavatansseihin voi ehdottomasti tulla myös silloin, jos ei vielä ole parkettien partaveitsi. Toki nykyään on niin paljon erilaisia tanssikursseja, että lavoilla on jo todella taitaviakin pareja. Toisaalta, koskaan ei voi uutta oppiakaan, ellei lähde rohkeasti opettelemaan, Toivonen sanoo.

"Jos riviin meneminen jännittää oikein kovin, voi lavatansseihin saapua vaikka porukalla ja tanssia aluksi tutun porukan kesken."

Itse tanssimaan päästääkseen pitää kerätä jo pikkuisen enemmän rohkeutta, sillä lavoilla on edelleen käytössä naisten ja miesten rivit, joista tanssipartneria lähdetään hakemaan. Seinällä oleva valo kertoo, kumman haku on vuorossa - naisten vai miesten.

- Onhan siinä aina omanlaistaan jännitystä. Itsellekin siinä on yhä edelleen pieni kynnys, että meneekö. Tansseista on kuitenkin niin monta ystävää ja tuttavaa itselleen saanut, että riviin meneminen on aina kannattanut.

- Jos riviin meneminen jännittää oikein kovin, voi lavatansseihin saapua vaikka porukalla ja tanssia aluksi tutun porukan kesken, Toivonen vinkkaa.

Valaksella on perinteisesti myös joka ilta naisten tunti kello kymmenestä yhteentoista, jolloin pelkästään naiset saavat käyttää valtaansa tanssikaveria hakiessaan. Tanssikulttuuriin kuuluu myös se, että saman partnerin kanssa tanssitaan aina kaksi tanssia kerrallaan.

"Kun tansseihin tulee omana itsenään, pärjää jo pitkälle. Kannattaa myös muistaa, että hymy on yksi asuste!"

- Jos tanssikaveri on oikein humalassa, eikä hänen kanssaan halua tanssia toista tanssia, ei häntäkään tulisi jättää yksin keskelle lattiaa. Tällöin kannattaa esimerkiksi mennä yhdessä parketin sivuun ennen teiden eroamista, Toivonen vinkkaa.

Vahvasti humaltuneet eivät siltikään juuri kuulu nykyiseen tanssilavakulttuuriin.

- Kyllä se niin vaan on, että vesipisteelle on tansseissa pidempi jono kuin kaljahanalle. Ei lavoilla silti kaljatuoppi kädessä olevaa pahasti katsota ja tanssilava on toki myös paikka, jonne saa ja pitää tulla pitämään hauskaa, Toivonen sanoo.

Valaksen lavalle saatetaan kesäaikaan saapua jopa 150 kilometrinkin päästä ja tansseissa käyvän väen ikähaitari on laaja.

- Nuoremmille tanssijoille voisin nostaa tärpeiksi Valaksen kesän ohjelmistosta Neljänsuoran, Hurman ja Kyösti Mäkimattilan & Varjokuvan, Toivonen vinkkaa.

- Kun tansseihin tulee omana itsenään, pärjää jo pitkälle. Kannattaa myös muistaa, että hymy on yksi asuste! Toivonen jatkaa.

Valasrannan ohjelmistoon ja kesälauantain artisteihin pääsee tutustumaan tanssilavan verkkosivuilla.