Instagram

Vastapainoa rymyfestareille? Ugin Natural High Healing Festivalissa humallutaan ihmisyydestä: "Tuntuu, että muutetaan Suomen festivaalikulttuuria"

Henna Länsipää kuvailee Uudessakaupungissa järjestettävää Natural High Healing Festivalia ihmisyyden festivaaliksi. Ohjelmassa on musiikin lisäksi erilaisia työpajoja Kuva: Ykä Kiukkonen

Festivaaliviikonlopun ei todellakaan tarvitse olla pelkästään humalassa humputtamista. Siitä on todisteena kuudetta kertaa järjestettävä Natural High Healing -tietoisuusfestivaali, joka vietetään tulevana viikonloppuna neljättä kertaa Uudenkaupungin Lokalahden maalaisidyllissä.

Festivaali ei suinkaan ole mikään pelkästään hippien kesäviikonloppu (niin kuin kovimmat kriitikot voisivat heti huudella), vaan tapahtumaan löytää vuosi vuodelta enemmän "normaaleja" ihmisiä, nauraa tapahtuman päätuottaja ja taiteellinen johtaja Henna Länsipää.

– Meillä käyvä ihmistyyppi laajenee koko ajan. Väki on vuosi vuodelta niin sanotusti tavallisempaa. Viime vuonna joku totesi, että tuli suoraan Tuska-festareilta. Siihen toinen huudahti, että hei mäkin tulin Tuskasta!

Festivaaliohjelmasta voi bongata muun muassa joogatyöpajoja, yhteislaulua ja tantraa. Mutta kyllä Ugissakin tanssita osataan, jopa reivataan. Kukaan ei vaan perustele tanssiin kykenemättömyyttään liian vähäisillä alkoholiannoksilla, sillä festivaalilla ei oluttölkkejä nähdä: tapahtuma on täysin päihteetön.

– Olihan se ajatuksena radikaali järjestää täysin päihteetön ja lihaton festari. Aluksi mietin paljon, että miten täällä toimisi. Mutta nyt tuntuu, että muutetaan Suomen festivaalikulttuuria. Siitä melkein liikuttuu. Suomi on valmis siihen, että on mahdollista muuttaa normi toiseksi.

"Suomalaisilla on luontainen taipumus meditaatioon, suomalaisuudessa on luontoyhteys."

Monet festarin omaksensa ottaneet ovat jo valmiiksi kiinnostuneita hyvinvoinnista, luonnosta ja itsetutkiskelusta. Mutta edelleen Länsipää painottaa, että meditaatiosta ei tarvitse tietää hölkäsen pöläystä osallistuakseen. Tai oikeastaan hän kertoo, että kaikki suomalaiset ovat hyviä meditoimaan – edes ymmärtämättä sitä.

– Me ollaan luontokansa. Suomalaisilla on luontainen taipumus meditaatioon, suomalaisuudessa on luontoyhteys. Joku voi sanoa, että meditaatio on ihan ihme höpötystä ja sitten mennä saunaan ja olla siellä hiljaa. Tai mennä kävelylle metsään. Tai marjastamaan.

Koska suomalaisille luonnon ääreen rauhoittuminen tulee niin luonnostaan, ovat monet ulkomaan vieraat kuvailleet festarin tunnelmaa Länsipäälle erityislaatuiseksi, josta tuottaja on tietysti äärimmäisen hyvillään.

Festivaalivieraita suunnistaa hiekkatien päästä löytyvään festarikeitaaseen ihan kauttaaltaan ympäri Suomen. Monet esiintyjät ja kouluttajat tulevat ulkomailta, samoin ulkomailta saapuu useita vapaaehtoisia ja festivaalivieraita. Kuva: Nina Risk

Se on varmaa, että uuden kävijän mukavuusaluetta tökitään ja vähän ehkä venytetäänkin. Mutta se on Länsipään mukaan pelkästään hyvä asia.

– Tämä on positiivisesti muuttava tapahtuma. On tapahtunut todella elämää mullistavia kokemuksia: on ollut elämä ennen festaria ja sen jälkeen.

Uudelle festivaalikävijälle Länsipää antaa yhden vahvan vinkin.

– Ota festivaalin kompassiksi hetkessä eläminen. Kuuntele omaa itseäsi ja käy kokeilemassa uusia asioita ja sellaisia juttuja, jotka juuri siinä hetkessä tuntuvat hyviltä.

Viime vuonna festivaaleilla kävi noin 3500 vierasta. Länsipää tietää jo nyt, että tuo luku tulee menemään kirkkaasti rikki. Järjestäjän arvio on, että festareilla juhlii tällä kertaa 4500-5500 ihmistä.

Katso muut viikonlopun tapahtuman Kaupunkisovellus Kamun menokalenterista.

LUE LISÄÄ: U:gin Natural high healing -festari on rakkauden asialla - mitä se oikein tarkoittaa?