Instagram

Viimeisetkin opiskelupaikat jaetaan tänään - vinkit asunnon hakuun

Yksiö on monen asujan toivelistan kärjessä, mutta kimppa-asuja säästää kuluissa. Kuva: Esa Urhonen

Kilpailu opiskelija-asunnoista on kuumimmillaan juuri nyt, sillä kevään yhteishaun tulokset julkaistaan viimeistään tänään torstaina 28. kesäkuuta.

Asuntokilvassa pärjää, kun aloittaa uuden kodin etsimisen ajoissa ja joustaa kriteereissä. Halvimmillaan opiskelija voi saada kodin parilla sadalla eurolla.

Pääkaupunkiseudulle muuttaa vuosittain yli 20 000 nuorta. Suurin muuttopiikki on edessä loppukesästä, kun uudet korkeakouluopiskelijat saapuvat muualta Suomesta uudelle opiskelupaikkakunnalleen.

- Tänä kesänä odotamme hakemusmäärän nousevan yli kymmeneen tuhanteen. Opiskelija-asunnot ovat suositumpia kuin yksityiset vuokra-asunnot, sillä ne ovat noin 35 prosenttia markkinahintaisia asuntoja edullisempia, kertoo Helsingin opiskelija-asuntosäätiö Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Hoas keräsi vinkit siihen, miten kuumentuneilla opiskelija-asuntomarkkinoilla saa helpommin asunnon.

1. Ole ajoissa – Asuntohakemus kannattaa laittaa sisään heti, kun tieto opiskelupaikasta on selvillä. Hakemuksia saapuu tiheään erityisesti loppukesästä. Jos omansa ehtii saada matkaan ennen elokuuta, mahdollisuudet asunnon saamiseen paranevat merkittävästi.

2. Varmimmin asunnon saa jaetusta kodista – Yksiö on vuodesta toiseen opiskelijoiden halutuin asumismuoto. Asuntokilvassa pärjää kuitenkin todennäköisemmin se, joka on valmis harkitsemaan myös muita vaihtoehtoja. Varmimmin asunnon saa, kun on valmis vastaanottamaan huoneen jaetusta asunnosta. Halvimmillaan solusta saa huoneen 200 eurolla.

3. Jousta kriteereissä – Mitä vähemmän asuntoa koskevia toiveita hakija esittää, sitä useampia asuntoja hänelle voidaan tarjota. Helsinkiin muualta muuttavien tietoisuus eri asuinalueista on kasvanut huomattavasti, ja monen nuoren toivelistalla on kantakaupunki ja sen läheisyys. Myös uudet asuinalueet kiinnostavat.

4. Kokeile Kämppis-Tinderiä – Jaettuun asuntoon muuttaminen saattaa tuntua monesta jännittävältä. Hoasin Kämppishaku-palvelun avulla tulevaan kämppäkaveriin voi kuitenkin tutustua jo etukäteen. Tällöin tulevan asuinkumppanin voi valita itse sen sijaan, että vuokranantaja sijoittaisi kaksi toisiaan tuntematonta henkilöä samaan asuntoon.

5. Muualta Suomesta muuttavat ovat etusijalla. – Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta muuttavat uudet opiskelijat ovat Hoasin asuntojonossa etusijalla. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla asuvien kannattaa puolestaan varautua pidempiin jonotusaikoihin.