Instagram

Se oli ensin vitsi ensitreffeillä, mutta nyt viinipäiväntasausta vietetään sadoissa kodeissa

Viinipäiväntasausta vietetään kahdesti vuodessa.

"Kohota punaisella malja menneelle, puhdista aistit samppanjalla ja kohota valkoisella malja tulevalle."

Viinipäiväntasauksen FB-tapahtumasivulla neuvotaan viettämään päivää viinejä kilistelemällä. Mikä päivän idea oikein on ja kuka sen on keksinyt?

Jäljet johtavat Poriin.

Johanna Koskirannan ja hänen miehensä ensitreffeillä 2000-luvun alussa ilmoille heitetty vitsi on lähtenyt elämään ja nyt viinipäiväntasausta vietetään sadoissa kodeissa.

- Mieheni sai tietää, että harrastan viinejä. Hän halusi tehdä ensitapaamisella vaikutuksen ja kertoi viettävänsä viinipäiväntasausta kahdesti vuodessa. Tuohan oli pelkkä vitsi, mutta idea oli loistava! Hellan ja viinilasin välissä -blogia kirjoittava Koskiranta kertoo.

He ovat siitä lähtien - vuodesta 2002 - viettäneet viinipäiväntasausta kahdesti vuodessa.

- Viinipäiväntasausta vietetään yleensä aina kotona, ja silloin kylään kutsutaan paljon ystäviä.

Johanna Koskirannan perheessä viinipäiväntasaus ei jäänyt vain vitsiksi vaan sanoista tehtiin vuosittain toistuva tapahtuma.

On vaikea arvioida monessako taloudessa viinipäiväntasausta valtakunnallisesti vietetään. Päivän FB-sivulla on tykkääjiä noin 2300 ja Koskirannan mukaan parhaimmillaan tapahtumasivulla on ollut 5000 osallistujaa.

- Viinipäiväntasauksena on lupa panostaa vähän arvokkaampiin viineihin. Nimenomaan omaan suuhun sopivat viinit valitaan ihan ensimmäiseksi, minkä jälkeen vasta aletaan miettiä niille sopivia ruokalajeja, Koskiranta kertoo.

Viikon puolivälissä Koskirannan tämänkertainen viinipäintasausmenu ei ollut vielä aivan lukkoon lyöty.

- Tällä kertaa aloittelemme punaviinillä ja riistalla. Sen jälkeen aistit puhdistetaan sampanjalla, mutta sen kanssa syötävä on vielä mietinnässä. Tulevalle malja kohotetaan valkkarilla ja pöytään kannetaan kaveriksi iso annos paellaa. Tarjolla on myös kaikkea pientä muuta, kuten esimerkiksi juustoja, Koskiranta kertoo.

Nam.