Instagram

”Vuoden parasta aikaa!” – talvipäiväviikon huipennuksena 272 raumalaista opiskelijaa suuntaa Tampereelle

Toni Poikonen, Anniina Aaltola, Noora Kainulainen, Jussi Juva ja Veikko Turkki lupaavat, että vaikka talvipäiväviikko onkin rankka lukuisine tapahtumineen, saa siitä myös energiaa ja puheenaiheita pitkälle kevääseen. Kuvat: Maija Männistö

- Talvipäiväviikko on opiskelijalle raskasta, mutta samalla myös parasta aikaa. Tapahtumista saa paljon virtaa ja tämän viikon jälkeen ohjelmapuolella rauhoittuu, Noora Kainulainen kuvailee.

Homman nimi on se, että viikonloppuna 272 raumalaista opiskelijaa suuntaa Suomen opettajaksi opiskelevien Talvipäiville Tampereelle, mutta sitä ennen Raumalla Seminaarinmäellä ja sen liepeillä riittää tapahtumaa viikon jokaiselle päivälle. Siitä pitävät huolen ainejärjestöt Lokilta, Lastopet, Rausku, TK-Kilta, Pedagos, Opekas ja SOOL.

Viikko avataan maanantaina talvipeleillä, telttasaunan löylyillä ja after ski -henkisillä sitseillä. Tiistaina puolestaan virittäydytään lavatanssitunnelmiin ravintola Kalliossa opiskelijoiden omien bändien säestäminä. Kallioon ovat tervetulleita myös muut kuin opiskleijat.

- Talvipäiväviikko on tavallaan kuin oma kuplansa, jossa me opiskelijat elämme koko viikon, Anniina Aaltola kuvailee kasiviikkoa.

Keskiviikkona homma jatkuu perinteisillä ja suorastaan eeppisillä käsityöolympialaisilla.

- Taidoilla ei ole näissä kisoissa mitään merkitystä. Olympialaiset järjestetään tänä vuonna teemalla ”ennen kaikki oli kunnollista”. Luvassa on siis vanhoja tehtäviä, Veikko Turkki lupaa ja mainitsee yhtenä lajina ainakin sokkoneulonnan.

Narrin seinäkalenterissa tekee jo piukkaa tapahtumapaljouden keskellä.

Keskiviikkona Lastopetin järjestämällä spurgunotskilla onnistuu niin makkaran grillaaminen kuin myös vaahtokarkkien paahtaminen. Rausku puolestaan on luvannut loihtia paikalle loimulohta. Pikkulauantai jatkuu illemmalla Brummissa TK-Killan järjestämillä rokeimmilla jatkoilla, joissa lavalle kapuaa kolme bändiä.

- Tämä on jo perinne, koska tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa. Olemme todenneet konseptin hemmetin toimivaksi! Turkki kuvailee.

- Tännekin voivat tulla myös muut kuin opiskelijat. Varoituksen sanana, että paikalla on paljon keltahaalarista ja sisäänpäin lämpeävää porukkaa, Kainulainen ja Turkki naurahtavat.

Torstaina ennen viikon huipennusta opiskelijoille tarjotaan eräänlainen vapaapäivä, jolloin Narriin kannattaa saapua viimeistelemään haalarinsa talvipäiväkuntoon merkkien ompelun parissa.

Talvipäiväviikko ylipäätään ei ole opiskelijoille talvilomaa, vaan koulussa käydään talvisten aktiviteettien harrastamisen lomassa.

"Viimeksi Turkuunkin teimme matkaa noin seitsemän tuntia."

Perjantaina h-hetken koittaessa kaikkiaan viisi bussillista raumalaisopiskelijoita suuntaa kohti Tamperetta. Matkaa ei kuitenkaan tehdä ilman mutkia, sillä ohjelmaa on luvassa jo ennen Mansea.

- Viimeksi Turkuunkin teimme matkaa noin seitsemän tuntia, Aaltola muistelee.

Oman aikansa matkanteosta nappaavat päivätanssit, joita tanssitaan tällä kertaa kesken matkan Huittisten seurahuoneella.

- Tampereella on luvassa perinteinen talvirieha silitysrautacurlingeineen ja hankinorsupalloineen. Viime vuosina Talvipäivät ovat muuttuneet yhä enemmän myös festareiden suuntaan, Kainulainen summaa.

Tampereella lavalle kapuavat artistirintamalla muun muassa Gasellit, Pete Parkkonen ja Kalevauva.

- Totta kai kaikilla on omia kaveriporukoita, joiden kanssa reissussa ollaan tiiviimmin, mutta raumalaisten kesken on aina vallinnut koko porukalla sellainen hyvä yhteishenki, Toni Poikonen kuvailee.

Keltaisissa haalareissa paikkaan kuin paikkaan saapuva raumalaisten yksi iso perhe tunnetaan myös ympäri Suomen.

- Se on sanottu ihan ääneen ja olemme saaneet siitä kehuja, että raumalaisilla on aina paras meininki ja oma juhlakulttuuri, Kainulainen kertoo.

Kun Talvipäivän riennot on saatu kunnialla päätökseen, on kevääseen aika lasketella vähän rennommin.

- Seuraavan viikon keskiviikkona Narrissa on luvassa spa-hoitoja ja mahdollisuus synninpäästöön, Aaltola vinkkaa.