Instagram

Yhden miehen monet roolit – Raumalla esiintyvä Stig on suunnittelemassa jälleen uutta roolihahmoa

Stig, Stig Dogg, Hullukoira, Musa Basha, Paser Soze, Hermanni Herttua. Pasi Siitosen hahmoja yhdistää ainakin viikset ja hieman nyrjällään oleva huumori. Tänään Dominossa esiintyy Stig, mutta Don Diba soi siitäkin huolimatta. Kuva: Viivi Huuska

Populaarimusiikki on aina tarjonnut nuorille miehille ja naisille mahdollisuuden ilmaista itseään alter egon eli toisen persoonan kautta.

Ziggy Stardust, Alice Cooper, Sasha Fierce, Slim Shady ja kotimainen Petri Nygård ovat kaikki persoonia persoonan sisällä. Yksi näistä alter egoista on Stig Dogg, joka teki paluun julkaisemalla uuden Playlist, Vol. 1 -albumin. Kun mies vastaa iltapäivällä puhelimeen, hänellä ei ole Stigin tai Stig Doggin roolia päällä.

– Pasi.

Lyhyestä vastauksesta kuulee, että 39-vuotias helsinkiläinen Pasi Siitonen on vasta herännyt uniltaan.

– Huomenta vaan, hän jatkaa ja käynnistelee rykivää puhekonettaan.

Illalla edessä on Tavastian keikka Helsingissä, jossa Stig Doggin kanssa nousee lavalle koko Suomen räppikerma. Keikalla fiittaamassa eli vierailemassa ovat muun muassa Edu Kehäkettunen, Davo, Asa, Tippa, Vesta, Etta, Pyhimys, JVG, Faija Koo, Kube, Eevil Stöö ja Guldabossu esiintyvät myös Stig Doggin uusilla kappaleilla.

– Mä oon urani aikana ehtinyt tutustumaan niin moniin ihmisiin, että tää fiittihomma lähti vähän käsistä.

– Kun pyysin yhtä tyyppiä mukaan, tuli toinen tyyppi mieleen ja kolmas ja niin edelleen. Sitten mietin, että pitää saada myös mimmejä mukaan ja yht’äkkiä olikin iso lössi kavereita mukana.

Playlist, Vol. 1 -albumi ei saanut alkuaan levy-yhtiön painostuksesta, päinvastoin.

– Mun teki mieli tehdä välillä jotain muuta, ja ihan huvikseni kokeilin pitkästä aikaa vähän erilaista juttua, joka poikkeaisi Stigin jutuista.

Niin. Hänen toinen roolihahmonsa Stig on myös se laajemmin tunnettu.

Stigin soitetuimmat kappaleet ovat valloittaneet kaikki mahdolliset niemet ja notkelmat Suomessa. Roy Orbison soi lastendiskossa, Niks ja naks iskelmäkanavalla, Laululeija hääjuhlassa ja Seksikkäin jäbä jääkiekko-ottelussa. Lauluissa yhdistellään räppiä, poppia, r’n’b:tä, jopa kantria.

Stigin pehmeällä äänellä tulkitsemat sanoitukset ovat sisältäneet niin hienosti piilotettua huumoria, että se on mennyt joiltain kuuntelijoilta jopa täysin ohi.

Tällä seitinohuella ironian viivalla hän taiteilee myös Stig Doggin nimellä.

Tosin verkkareihin sonnustautunut Stig Dogg vetää huumorinsa vesirajan pintaan, kauas vesilinjasta. Biiseissä vedetään viinaa ja vosutetaan. Curlingin olympiamitalisti Markku Uusipaavalniemikin seikkailee sanoituksissa.

– Alusta asti mua on huvittanut se, kun kaikki eivät ole löytäneet sitä huumoria. Tai ovat pohtineet, että onko tämä tosissaan tehtyä vai ei.

Nyt kun Stig Doggin materiaali on avautunut useammille, roolihahmon tie alkaa olla kuljettu.

– Kyllä se melkein niin on, että tässä eletään Stig Dogg -hahmon viimeisiä aikoja. Olen jo luonnostellut pöytälaatikkoon uusia hahmoja.

Kun artisti heittää unisella äänellään yhden luonnostelman nimen, alkaa heti epäillä, että kyse on jälleen hänen riemukkaasta huumorista.

– Mun uuden roolihahmon voisi olla Stiggy Stardust.

” Äiti on sanonut, että miksen voisi olla vaan oma itseni, omalla nimelläni. Pasi Petteri. Ehkä sellainenkin rooli on vielä tulossa.”

Tänään Raumalla Dominon lavalle nousee Stig.

Stigin keikkoja oli myyty jo melkoinen määrä ennen Stig Doggin uuden materiaalin julkaisua, joten niillä vedetään pääosin Stigin materiaalia.

– Joo, tämä on hieman erikoinen tilanne, kun melkein joka toinen keikka on eri nimellä. Tosin soitamme toivebiiseinä myös Stig Doggin materiaalia.

– Eli Raumalla tulee esimerkiksi Don Diba, hän lupaa.

Lupaus on varmasti monen mieleen, sillä kappale on ylivoimaisesti Stig Doggin kuunnelluin Spotifyssa.

Siitosen mukaan Stigin ja Stig Doggin musiikilla on omat faninsa. Välillä hän on ollut huolissaan siitä, miten Stigin fanit kuulevat Stig Doggin rohkeampia sanoituksia.

– Silloin tällöin Stigin keikalla on ollut muutaman jätkän porukka, joka on toivonut äänekkäästi Kullii-biisiä. Silloin on miettinyt, että mitäköhän ne fanit ajattelee, jotka diggaa eniten vaikka Laululeijaa.

Stig Doggin aika tiimalasissa on siis loppumaan päin. Tosin pelkästään digitaalisena soittolistana ilmestynyt albumi saa vielä kakkososan.

Roolihahmoilla leikittely on Siitosen mukaan täysin luonnollista juuri sen takia, että hän on aina ollut kiinnostunut monenlaisesta musiikista.

Rooli on tullut musiikin mukana.

Ja uusikin rooli tulee musiikin mukana. Vaikka musiikkia julkaistaisiin millä nimellä tahansa, urbaaneja rytmisoundeja hän ei aio hylätä.

– Äiti on sanonut, että miksen voisi olla vaan oma itseni, omalla nimelläni. Pasi Petteri. Ehkä sellainenkin rooli on vielä tulossa, hän nauraa.

Stig esiintyy tänään lauantaina Dominon yökerhossa kello 24. Katso viikonlopun muut menot Kamun menolistasta.