Instagram

Yleisin sotkuyllätys ravintolassa on purkkamöykky pöydän alla

Kiusa se on pienikin kiusa, toteaa ravintolapäällikkö Irja Sarasmäki pöytien alle piilotetuista purkkakätköistä. Kuva: Henrika Bäcklund

Luultavasti useimmat meistä nostavat kotona lattialle putoilleet vessa- tai keittiöpaperin palaset samantien roskakoriin. Näin ei toimita ravintolassa.

– Jos paperia tippuu lattialle, niin se jätetään siihen. Ajatellaan, että joku toinen siivoaa, Buena Vistan ravintolapäällikkö Irja Sarasmäki sanoo.

Buena Vistan lounaslistalla luki maanantain kohdalla ainoana vaihtoehtona suursiivous. Ravintola piti päivän ovensa kiinni ja ruokapaikka puunattiin koko henkilökunnan voimin lattiasta kattoon.

Sarasmäki ei ainakaan paljasta mitään sen suurempia asiakkaiden aiheuttamia sotkuja.

– Jos jotain sattuu, siitä tullaan yleensä ihan hyvin meille kertomaan. Pikkuisia källejä tehdään purkkien kanssa. Kiusa se on pienikin kiusa, ehkä niitä on sitten kiva liimailla pöytien alle, ravintolapäällikkö naurahtaa.

– Meillä on ollut käytäntönä tehdä suursiivous kahdesti vuodessa. Suursiivouskset helpottavat yleisen siisteyden ylläpitämistä. Siivouspäivinä revitään hellat ja muut koneet keittiössä irti. Koska ne ovat yleensä kuumia, irrottamista ei pystytä tekemään normaalissa rutiinissa.

Siivouspäivinä kaikki ravintolan kangasistuimet käydään läpi höyrypesurilla.

– Höyrypesurin vesi on ihan mustaa. Likaa ja rasvaa irtoaa ihan kiitettävästi. Kun rasva täällä leijailee, niin kyllä se noihin kankaisiinkin menee. Ja ihmisten vaatteista tulee yllättävän paljon likaa kuitenkin.

Kotikeittiöstä rasvatahrat saadaan Sarasmäen vinkkien mukaan irti hyvillä pesuaineilla ja raa'alla voimalla. Siivoukseen kun ei taida olla mitään vippaskonsteja. Maton alle lakaistut pallerot kyllä tulevat ennen pitkään esille.