Instagram

Yötyönä tykitelty lumi kertalaakista hukkaan! – vai menikö sittenkään?

Turhaan, aivan turhaan.. ei vaan päinvastoin! Rasti-Lukon Vesa-Ville Väänänen kertoo iloisena, että sivakoimaan todellakin pääsee edelleen, vaikka vettä onkin viime päivinä sadellut. Kuvat: Henrika Bäcklund

Rastilukkolaiset ja muut vapaaehtoiset tekivät parhaansa ja pitivät pakkasilla Lähdepellon lumitykkiä käynnissä yöt läpeensä, jotta raumalaiset saisivat hiihtää.

Luontoäiti ei kuitenkaan pitänyt tästä, ja päätti pyyhkäistä veden mukana mennessään niin keinotekoisen kuin itse luomuna tuottamansa lumen.

Eipä tiennyt luonotäiti, kuinka jytyä tavaraa tykkilumi voikaan olla!

Mutta eipä tiennyt luontoäiti, kuinka jytyä tavaraa tykkilumi voikaan olla! Vaikka vettä on tiputtanut jo monta päivää ja talvinen ihmemaa on muuten lähestulkoon kaupungin kaikista kolkista kadonnut, Lähdepellolla pystyy kuin pystyykin vielä hiihtämään.

– Lumi on latupohjassa sen verran tiiviisti, että se myös pysyy paremmin kuin luonnon lumi. Tykkilatu on monesti kunnossa pääsiäiseen saakka. Ja aika nopeasti on taas pakkasia luvattu, toteaa Rasti-Lukon tiedottaja Vesa-Ville Väänänen optimistisena.

Harrastajat tietävät, että vaikka vettä tulee, niin tykkilatu kestää. Perjantainakin vettä tuli taivaalta, ja ladulla oli silti vilinää. Naapurissa sijaitseva luistelukenttä tosin on mennyt vesisateessa aivan pilalle.

Kaupungin nettisivujen mukaan hiihdettävää pätkää on Lähdepellolla 900 metriä. Väänänen nyökkäilee.

– Luonnonlatu on siinä kunnossa, ettei sinne kyllä kannata lähteä. Mutta jotkut hullut sinnekin menee, hän nauraa.

Väänänen on yksi vapaaehtoisista, jotka ovat tykitelleet lunta monia työvuoroja ja yötä myöten, jotta latu saadaan kuntoon. Vuorossa ollaan oltu pareittain ja kerrallaan kolme tuntia. Lunta on tykitetty vapaaehtoisvoimin vuorokauden ympäri. Yön vahtivuorot ovat olleet kahdestatoista kolmeen ja taas kolmesta kuuteen.

– Se vuoro kolmesta kuuteen on paha. On kyllä tullut mieleen, että eikö muka olisi parempaa tekemistä. Vaikka nukkua. Mutta jonkunhan täällä täytyy olla, Väänänen nauraa.

Vahtihuvia on tehty muiden töiden ohella, vapaaehtoisesti. Vapaaehtoiset ovat varmistaneet, että tykin vesivirta pelaa ja seuranneet lukemia. Muuten aika passissa on vietetty yleensä nuotiopisteen ääressä, tarinoita turisten.

– On kuullut vaikka mitä juttuja. Tapio Yli-Karron kanssa esimerkiksi vietettiin kaksi vuoroa. Hän oli jalkapallon MM-kisoissa linjatuomarina vuonna -94. Suomesta on ollut kaksi tuomaria MM-kisoissa, ja hän on niistä toinen.

Ja kaiken tämän omistautumisen jälkeen mies vielä menee sanomaan, ettei muka edes pidä hiihtämisestä.

– En tykkää, mutta käyn silti! hän heittää.

Taitaa ainakin pikkuisen huijata.

 

Näin iloisesti se tykki taas tosiaan pauhaa! Lähdepellolla on muutenkin iloinen meininki: mäenlaskijoita, luistelijoita ja hiihtäjiä riittää. Ja 2,8 kilometrin ladullekin pääsee, vaikka tykki hieman ladulle lunta suihkuttaakin 😄

Julkaissut Rasti-Lukko 15. tammikuuta 2018

Ilmatieteenlaitos lupailee ensi viikolle hiljalleen kiristyvää pakkasta. Kun tällä viikolla Raumalla on saatu nauttia pikkuisesta plussasta ja veden ropinasta, jo maanantaina pitäisi olla ennusteen mukaan asteen verran pakkasta.

Tiistaina ja keskiviikkona pakkasta pitöisi olla jo kolmen asteen verran ja torstaina ennustellaan miinuslukemia olevan peräti 7, perjantaina jo 10.

Perjantaista povaillaan muutenkin ensi viikon parasta talvipäivää, sillä silloin auringon luvataan näyttäytyvän: muina päivinä saadaan tyytyä talvipilvien harmaaseen peittoon ja mahdolliseen lumisateeseen.